Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

I hundratals år bröts silver i Sala Silvergruva. Den ädla metallen var otroligt viktig för Kronan, eftersom den framför allt användes till myntning. Kungar som Gustav Vasa och Karl IX lovprisade gruvan genom att ge den epitet som ”Svea Rikes skattkammare” och ”Riksens förnämsta klenodium”.

Nuförtiden är Sala Silvergruva ett kärt och omtyckt besöksmål, där olika typer av upplevelser erbjuds – både ovan och under jord. Gruvbesök, antingen schemalagda eller genom gruppbokning, erbjuds året om för både privatpersoner och företag. Grupper kan även boka in sig på häftiga event med mat och dryck i underjorden och konferensmöjligheter finns i Direktörsbostaden, vars interiör har iordningställts för att spegla disponent August Heberles tid, i slutet av 1800‐talet.

Under vintern & våren 2022 får du flera olika alternativ för att uppleva gruvan via en guidad tur. I februari firar vi 50‐åringen 60‐metersturen lite extra, genom att erbjuda endast 60‐metersturer med trappor ner och upp – precis som det var förr i tiden! Fr.o.m. mars erbjuds visningar till både 60‐ och 155‐metersnivåerna tisdag‐söndag och varje söndag avgår den tre timmar långa Stora Gruvturen. Varför inte boka in kompisgänget på upplevelsen ”Eld & Öl”, där det ingår en guidad gruvtur och en trevlig stund med dryck och tilltugg i en av gruvans uppvärmda bergrum?

20 december‐31 januari Stängt

1‐28 februari
Måndag: stängt
Tisdag‐söndag: öppet för gruppbokade privata 60‐metersturer

1 mars‐23 juni
Måndag: stängt
Tisdag‐fredag: öppet för gruppbokade privata gruvturer
Lördag: öppna avgångar på 155‐metersturer & gruppbokade privata 60‐metersturer
Söndagar: öppet för gruppbokade privata 60‐ & 155‐metersturer samt individuella biljetter jämna veckor & gruppbiljetter udda veckor på Stora Gruvturen.

Midsommarafton 24 juni Stängt

Från midsommardagen 25 juni
Sommaröppet. Öppettider aviseras i mars 2022.

Endast verksamheten för gruvvisningar, konferens och matupplevelser är öppen under perioden februari‐midsommar och förbokning krävs till samtliga alternativ. Det allmänna området, med byggnader, gruvhål i dagen, promenadstråk och MTB‐bana är dock öppet och möjligt att besöka, även när guidningsverksamheten är stängd. Gruppbokningar kan göras även av privatpersoner. Alla bokningar och biljettköp görs på Sala Silvergruvas hemsida.

Love